Back to top

Zakon o odpravi neumnosti!

03.05.2018

V teh dneh se kar vrstijo predvolilna srečanja posameznih političnih strank, ki želijo sodelovati v volilnem nabiranju glasov za vstop v parlament. Vse predstavljajo tudi svoje volilne obljube, kaj želijo izvesti, če jim uspe prestopiti volilni prag.

V teh dneh je po naši deželi zakrožila informacija, koliko subvencij naša država podeli porabnikom fosilnih energentov in koliko podeli za izvajanje ukrepov za zmanjševanje toplogrednih emisij. Za naftne proizvode se je v letu 2016 podelilo 123,6 milijona evrov, za vse ukrepe zmanjševanje toplogrednih emisij pa 24,6 milijona evrov. Istočasno naša država posreduje v parlamentarno proceduro energetski koncept, v katerem napoveduje, da bo do leta 2030 zmanjšala toplogredne emisije za 30 odstotkov.

Seveda je to mogoče izvesti, če bo stranka z volilnim programom iz naslova tega pisanja spravila takšen zakon skozi parlamentarno proceduro. Subvencionira se porabnike zemeljskega plina, ki ga investitorji uporabljajo za obratovanje kogeneracij za sočasno proizvodnjo električne in toplotne energije, ter velike kupce dizelskega goriva za obratovanje motornih agregatov v gradbeni branži in za pogon tovornjakov. Vsi ti so porabniki fosilnih energentov in njim ni mar za zmanjševanje toplogrednih emisij; subvencije debelijo samo njihove denarnice in ti predstavljajo gospodarsko skupino, ki je močnejša od vseh dobrih namenov države in verjetno predstavlja tudi udarno skupino zagovornikov JEK2. Seveda, ker je to veliko denarja, tudi ni problem financirati promocijo drugega bloka.

Zdaj je treba pogledati desetletno obdobje, koliko denarja se tako nabere, država pa od takšne nabirke nima skoraj nič! Če bi zamenjali subvencije in bi to veliko količino denarja namenili projektom za izrabo trajnih in obnovljivih energijskih virov, bi država vsaj pristopila k izvajanju želenih ciljev na področju zmanjševanja toplogrednih emisij. Zadeva je zelo preprosta, za domačo porabo je treba samo nadomestiti obstoječo proizvodnjo toplotne energije s toplotnimi črpalkami, na veliko streh pa montirati sončne hišne elektrarne. Tako je lahko skoraj vsaka hiša preskrbljena s čistimi energenti.

Zatorej bo pred volitvami treba dobro premisliti in izbrati stranko, ki bo prinesla v sprejem zakon o odpravi neumnosti, saj med takšne neumnosti spada tudi subvencioniranje fosilnih energentov.

Božo Dukić Združenje za energetsko neodvisnost Slovenije

 

 

https://www.dnevnik.si/1042820363/mnenja/odprta-stran/zakon-o-odpravi-neumnosti