Back to top

Izraz 'boj proti nafti in premogu' je boj za lepši jutri

26.05.2017
Mnenje člana Združenja ZENS
 
Izraz, boj proti nafti in premogu bi rekel, da je boj za lepši jutri
 
Približno 97 odstotkov strokovnjakov iz področja klimatskih sprememb ne more mimo dejstva, da nas v primeru če ne bo sporazuma in dejanj za drastično znižanje obremenitve zemlje z emisijami, nas in naše zanamce čaka v Ljubljani (poleti) za 6-8 stopinj višja temperatura kot smo jo kdajkoli doživeli poprej. Prav tako bo Piran, Tartinijev trg pod vodo, in še kaka ulica,  da ne bo izjeme, Tudi padavin lahko pričakujemo da bo za 30% manj, manj proizvodnje elktrike iz HE...več klimatskih naprav, večja poraba električne energije preko dneva (iz FV seveda).
 
Glede električnih vozil se lahko vprašamo, kako se bo možno upreti za polovico cenejšemu prevozu na EV, ali ceni električne energije po 0.06 Evro/kWh, skupaj s hrambo (baterije) pa 0.075 Evro/kWh iz FV. 
 
Lanskoletne napovedi rasti rabe elektrike, 14% do leta 2030 so letos že revidirane na 37%, do leta pa na 75%. Zopet vprašanje, kako prepričati industrijo, da naj se ne avtomatizira (robotizira), saj se produktivnost poveča za faktor (3 krat), robote ne poganjamo na nafto ali plin temveč na elektriko. Če pogledamo svetovna poročila, recimo v Ameriški Arizoni, je ponujena cena za FV elektriko 4.5 ameriškega centa, tudi če pomnožimo z dve, nas elektrika nebi stala v Sloveniji več kot 8 Evro centov, primerljivo z elektriko iz HE (Vrhovo, Boštanj, Blanca...), ali (verjetno) manj.
 
Ni za pričakovati, da se bo znižanje rabe fosilnih energentov drastično znižalo, bo pa se. Že danes je možno prebrati, plina je dovolj le kupcev ni, prav tako imajo Exxon in ves naftni-plinski sektor veliko rezerv do cene 2.6 Evro MWh, koliko ji stane danes proizvodnja, vsa ta leta so odirali in gosposko bogateli, sedaj in naslednja leta bo pač zaslužek (odiranje) nižji. Kakorkoli že, EV so tu, FV prav tako, le elektro omrežje se upira toku napredka, monopolistični model jim iz rok drsi in se pač bodo morali prilagoditi in preiti na sodobno platformo - transakcijski model, napredek tehnologije ne pozna meja in Slovenija ni izjema.
 
Spoštljiv pozdrav,
 
Darko Fius