Back to top

HE na srednji Savi in sulci

13.04.2018

HE na srednji Savi in sulci oziroma Sulci niso avtohtone savske ribe

V marcu je DZ zavrnil razpravo o zakonskem predlogu poslanca Ivana Hrsak iz Hrastnika o pričetku obravnavanja zakona o gradnji HE na srednji Savi. V razpravi in nasprotovanju k tej obravnavi je bilo večkrat slišati od razpravljavcev, da je potrebno zaščititi tudi tam živečega sulca. Skoraj vsi razpravljavci so spregledali energetski potencial srednje Save in pomen tovrstne gradnje za delovna mesta v času gradnje ( 15 let ) in slovensko znanje pridobljeno na podobnih referenčnih objektih v Sloveniji, kakor tudi pomen proizvodnje električne energije iz domačega trajnega ( obnovljivega) vira energije. Pri tem so razpravljavci spregledali dejstvo, da se poraba električne energije, zaradi našega načina življenja povečuje. Rezultat glasovanja v DZ je bil 29 glasov proti obravnavi predlaganega zakona in 26 za obravnavo. Pri takšnem rezultatu se je vprašati, kaj če so nasprotniki s takšnim glasovanjem želeli že oddati svoj glas za bodočo JEK2 ? In ta isti poslanci imajo pred seboj predlog Energetskega koncepta Slovenije s katerim se napoveduje povečana proizvodnja električne energije iz domačih trajnih virov. In pojavi se preprosto vprašanje, kako glasovati o enaki zadevi dvakrat in to različno??

Za lažje razmišljanje pa lahko povem še eno resnico. Sulca so naselili dolenjski ribiči, kateri so želeli obogatiti vodotok osrednje Save s to plemenito ribo, kar pomeni da sulec živeč v Savi ni avtohtoni vodni živelj v tem predelu Save. Več informacij o tej selitvi ( prenašanju) sulca iz Krke v Savo pa bodo znali povedati dolenjski ribiči.

In tudi državni sekretar Anton Žunič iz Vlade RS je v svojem intervjuju napovedal nadaljevanje projekta HE na srednji Savi v svojem intervjuju v Financah v tem tednu.

In kaj ostane bralcem ?  Odgovor je preprost , v Savo moramo naseliti ščuke, katere bodo polovile poslance, kateri uporabljajo tipke na glasovni napravi misleč da igrajo kakšno računalniško igrico.

Božo Dukić

ZENS