Back to top

Drugorazredni državljani: stanovanjski bloki in možnost sprejemanja subvencij od Ekosklada

08.04.2019

ZENS pripravlja javno diskusij ( več v napovedniku) o rabi trajnih energetskih virov v stanovanjskih blokih. Projekta smo se lotili s polno optimizma, saj smo bili prepričani, da ob toliko medijskega pompa o hitrem uvajanju Podnebnega sporazuma, je le to pustilo tudi pozitivne rezultate na delu Ekosklada.

Res je, da Ekosklad s subvencijami pomaga zasebnim graditeljem in občinam, bili pa smo grdo razočarani, ko smo ugotovili, da prebivalci v stanovanjskih blokih niso upravičeni do tovrstnih subvencij.

1.      Ekosklad sofinancira vgradnjo toplotne črpalke za vgradnjo v individualni objekt, v propozicijah Ekosklada pa ni nobene možnosti za subvencioniranje toplotne črpalke za pripravo tople sanitarne vode za blok, kljub temu, da je poznano, da so električni grelniki za toplo vodo veliki potrošniki. S toplotno črpalko bi lahko prihranili do 80% porabljene energije.

2.      Pojavila se je možnost izgradnje solarne elekrarne na bloku, pa Ekosklad zopet ni še nič odreagiral. Res je, da je bil objavljen javni razpis za sofinanciranje tovrstnih projektov iz Kohezijskih sredstev, ampak to je zopet brez Ekosklada.

3.      Ekosklad subvencionira postavljanje elektro polnilnic, kadar se za takšne polnilnice odloči posamezna občina. In zopet so izpadli potencialni uporabniki stanujoči v blokih.

V Sloveniji je cca 11 000 stanovanjskih blokov, v njih prebiva 31% vseh državljanov Slovenije. Torej šteje Ekosklad toliko državljanov za drugorazredne državljane, saj le ti nimajo pravice do tovrstnih subvencij.

To je nekaj uvodnih misli k torkovem omizju v Hotelu M v Šiški 9. aprila ob 11.00 uri.

ZENS