Back to top

IZRAČUN ZAMENJAVE ELEKTRIČNEGA GRELNIKA VODE S TOPLOTNO ČRPALKO

06.08.2017

Varčna uporaba energije je eden od pogojev za osamosvojitev države od tujih energetskih virov. Z varčevanjem pri porabi energije na način, da se življenjski pogoji ne spremenijo, dosežemo prihranke, ki bistveno vplivajo na državno energetsko odvisnost in obenem zmanjšajo stroške vsakega posameznika za porabljeno energijo. Zamisel o zamenjavi električnega grelnika sanitarne vode s toplotno črpalko je eden od korakov pri doseganju manjše porabe energije, ki lahko na državnem ravni doprinese k pomembnem prihranku električne energije.

V Sloveniji veliko individualnih in večstanovanjskih domovanj ogreva sanitarno vodo z energijsko potratnimi električnimi grelniki za vodo oz bojlerji. Po naših izračunih predstavlja poraba električne energije za pripravo tople sanitarne vode z električnimi grelniki okoli 20 odstokov letne proizvodnje elektrike  NEK. V zgornjem izračunu pa ni upoštevana občutljivost električnih grelnikov na vodnih kamen, ki lahko zmanjša učinkovitost posameznega bojlerja tudi do 50 odstotkov.

Poraba električne energije za pripravo tople sanitarne vode (TV) je odvisna od porabe vode, velikosti bojlerja, stanja grelca v bojlerju in izolacije bojlerja. Z namenom prikaza možnih prihrankov pri pripravi TV smo naredili okvirni izračun porabe in prihranka z zamenjavo bojlerja s skupno pripravo TV s toplotno črpalko (TČ).

 

Diagram prihrankov za 50000 stanovanj

 

Komentar člana ZENS o pobudi: "..da so "pozabljeni" nekateri dejavniki učinkovite rabe elektrike za pripravo sanitarne tople vode nam pove že dejstvo, da dnevno "izgubimo" pri 120 litrskem visoko kvalitetnem bojlerju 1.7 kWh toplote v prostor, oziroma letno 620 kWh ali drugače, 104 Evra/ letno poleg koristne toplote, ki znese kot navajajo v Gorenju 12.5 kWh/dan, vendar zaradi vodnega kamna ne da več kot 8.75 do 7.5 kWh toplote za gretje vode, končno "pokurimo" veliko in dobimo malo, le 5.8 do 7 kWh koristne toplote, kar naredi gretje sanitarne vode v električnih grelnikih drago, od 0.36 do 0.3 Evro nas stane kWh toplote, oziroma za 1 Evro dobimo le 3.4 kWh toplote, ta vrednost je tako nizka, da je vredna da se nad tem ravnanjem varčnih Slovenk in Slovencev vedno in ponovno zgrozimo, smo res tako potratni da ne uvidimo, da se enormni denarji vsako leto nepovratno tako rekoč "pokurijo. S pričakovanim dvigom cene električne energije pa bo gretje sanitarne vode z električnim grelcem vse bolj drago. Vsako podražitev pa bodo seveda najbolj občutili posamezni lastniki bojlerjev..."

 

Več o naši pobudi in o konkretnih izračunih si preberite v spodaj priloženi priponki.

Vabljeni k branju!